· 

Wolkunst Zeep & Vilt - 4 Fijne Tips!

Foto's: Hanna Geels Fotografie

ik ken viltkunstenaars die zonder zeep vilten

Heel kundig is dat, maar het voelt voor mij als een dubbele marathon lopen. Je maakt zoveel meer viltkilometers dan nodig is?

Zeep versnelt het viltproces aanzienlijk. Soms is er door een allergische reactie geen andere keuze. Dus, begrijp me niet verkeerd, 

veel respect voor de viltende mensen zonder zeep.

ik gebruik veel zeep

Zeep gebruik ik in overvloed. Misschien soms te veel. Om heel eerlijk te zijn, kan ik best ongeduldig zijn tijdens het viltproces.

Mensen vragen me vaak wat voor een zeep ik gebruik, want de ene is de andere niet. Eigenlijk kun je elke willekeurige zeep gebruiken, maar toch heb ik mijn favorieten.

4 tips voor het zepen!

In het viltproces gaat het om de juiste toepassing van de wol, het water, de zeep en beweging. Door flink te zepen met warm water krimpt de wol tot een mooie, vaste substantie. Dat is dus de reden waarom een wol was mislukt als je de wollen trui te warm wast (warmer dan 20 graden) in te veel zeep (krimp), op een te hoog toerental (beweging). Wij als vilters willen juist deze reactie van wol en daarbij helpen de onderstaande zepen goed aan mee.

1 zeepmakerij van Aleppo

Aleppozeep is een zachte zeep voor je handen. Het bevat olijfolie en laurierbessenolie. Deze zeep is zo mild dat je handen na het vilten fluweelzacht aanvoelen. Je hoeft niet naar Aleppo af te reizen om de zeep te kopen. O.a. bij Dille en Kamille heb je mooie Aleppo zepen. Je kunt met deze zeep ook je gezicht wassen of je haren. Win, win!

2 savon de marseille

De meest bekende olijfzeep is de Savon de Marseille, die in veel variaties te krijgen is. Als het kan koop ik deze zeep het liefste op vakantie, als souvenir, maar ook in Nederland heb je ze in overvloed in de winkels. Ook bij deze zeep geldt, jouw handen voelen als nieuw na het vilten, want de olijfolie legt een beschermende laag over jouw huid.

3 GROENE ZEEP

De groene zeep kun je vloeibaar kopen. Heel handig om mee op te starten. Je giet een scheutje groene zeep bij je warme water en je bent klaar voor de start. De groene zeep heeft een herkenbare geur. Ik vind het heerlijk, anderen juist niet.

4 Neutral

Het is niet mijn eerste keus. Neutral. Afwasmiddel van het merk Neutral heeft wel als voordeel dat het allergeen vrij is. Gebruik het als je vilt met kinderen, het is geurloos en fijn te doseren.

NOG EEN LAATSTE ADVIES

Als je zoveel zeep gebruikt als ik doe, moet je wel goed opletten met spierwitte viltwerken. Als je de zeep niet goed uitspoelt, krijg je op den duur gele vlekken in het vilt. Ik was mijn werken altijd na op een wolwasprogramma in de wasmachine, dit om er zeker van te zijn dat de zeep uit het werk is. Bij niet alle viltwerken is een wasbeurt aan te raden, neem dan je tijd om de zeep zorgvuldig en met beleid uit te spoelen.

WIE IS SOPHIE VAN BEECK?

Sophie van Beeck is een Nederlandse viltkunstenaar. In haar atelier in het Brabantse Loon op Zand werkt ze als een schilder met de vilttechniek. In haar abstracte wolkunst kun je vanalles tegenkomen. Luchten, landschappen, mossen en bloemen, maar ook jezelf. De abstracte vormen nodigen je uit om even de tijd te nemen en betekenis te zoeken. 

 

Bezoek haar site voor meer informatie: www.sophievanbeeck.nl

 

Of volg haar op instagram:

https://www.instagram.com/healthy.colors/